Beeldend kunstenaar

Voor mij is het altijd al moeilijk geweest om over mijn werken te praten, dus vandaag met jullie taal, voor mij een vreemde taal, wordt het nog iets moeilijker .Daarom heb ik een tekst geschreven die ik voor zal lezen.

Deze tekst bevat twee delen: het eerste deel gaat over mijzelf, wie ben ik, waar ik vandaan kom, wat ik gedaan heb, enzovoort . Het tweede deel gaat over mijn werken in het algemeen.

Maar eerst iets anders:

Ik denk en ik geloof erin dat een kunstwerk niet gemaakt wordt door 1 persoon, maar altijd door twee personen ( een schilderij wordt gemaakt door een schilder en door kijkers, een gedicht wordt gemaakt door een dichter en de lezers ).

Ik geef een voorbeeld: toen ik mijn kwast op tafel zette en afstand nam van mijn schilderij, zei ik: dit werk is klaar . Toen heb ik verklaard dat mijn functie als kunstenaar beëindigd is en jullie functie als kunstenaar en kijker pas gaat beginnen .

Als een dichter een punt zet achter zijn tekst en zegt: mijn gedicht is klaar, dan betekent dat zijn functie als dichter is afgelopen en onze functie als lezer en dichter pas gaat beginnen .

 Dus ik denk dat jullie als mijn collega’s en medewerkers recht hebben om een andere beeld van mijn schilderijen in gedachten te hebben dan dat ik in mijn gedachten heb.

 Een paar jaar geleden opende meneer Johan Jong , docent van kunstgeschiedenis van academie Minerva , mijn expositie bij galerie Puti . Ik keek nog een keer naar zijn lezing op videoband . Ik belde hem op en ik zei tegen hem dat ik na zijn lezing geleerd had hoe ik naar mijn werken moet kijken . Na dat moment keek ik naar mijn werken niet allen met mijn ogen, maar ook met zijn ogen .

 Tijdens mijn tentoonstellingen kwamen mensen soms bij mij en zeiden: wat is dit stukje mooi of wat betekent dit figuurtje hier? En ik moest antwoorden: ik heb zelf dit stukje of dit figuurtje nooit eerder gezien . Dit betekent dat ik door jullie kijkers, dingen in mijn werken ontdekte waar ik nooit eerder over had nagedacht .

Op deze manier wisselen wij onze gedachten uit, ik geef iets aan jullie en ik krijg iets van jullie terug, en zo gaan mijn schilderijen zich in jullie gedachten verder ontwikkelen .

Dus er hangt hier niet een werk van mij maar er hangen net zo veel werken als er in jullie gedachten aanwezig zijn.

 Als ik heel gedetailleerd en precies over mijn werken praat, maak ik de wereld van jullie fantasie beperkt en klein . Als ik praat over mijn werken in het algemeen kijken jullie naar mijn werken en door mijn werken kijken jullie naar mijn wereld van fantasie, maar eigenlijk naar jullie eigen wereld van fantasie .

 Als ik zeg dat mijn werken over nostalgie gaan, dan kan dit voor mij betekenen: verlangen naar verloren wortels, verloren kleuren en verloren geluk en voor iemand anders iets heel anders .Voor een vluchteling heimwee en verlangen naar zijn eigen land, voor iemand anders verlangen naar terugkeer naar verloren liefde en voor iemand anders herinnering naar de natuur toen deze nog niet verwoest was.

 

Masoud Gharibi